a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Buitenkant is geen binnenkant

Buitenkant is geen binnenkant

Buitenkant is geen binnenkant

Wat je aan de buitenkant ziet,
is niet altijd wat zich vanbinnen afspeelt

“Bij jou mogen de kinderen alles en vervolgens moet ik ze weer in het gareel krijgen.”
“Tijd voor jezelf? Ja, dat zou ik ook wel eens willen ’tijd voor mezelf”
“Je hoort me niet eens als ik met je praat. En als ik boos word of moet huilen, vind je dat ik me aanstel.”

Herken je dit? Van die gesprekken waarin je je niet gehoord of begrepen voelt? Waarin je alleen maar hakketakt op elkaar en die uitlopen op een teleurstelling? De volgende keer hou je wel je mond . Of zet je je argumenten nog wat meer kracht bij. Zo kom je vaak in een neerwaartse spiraal in plaats van dat je je gehoord voelt. Hoe kun je dat doorbreken?

Hoor en zie mij!

Als je je niet oké voelt in je relatie, kom je vaak met een verwijt in plaats van met je verlangen. Dat lijkt onze meest makkelijke communicatievorm. Woede, kritiek, klagen; het zijn eigenlijk allemaal noodkreten naar die ander: zie mij en hoor mij! Verwijten maken echter dat de ander zich aangevallen voelt en terug ‘slaat’ of zich terugtrekt. Zo bereik je het tegenovergestelde van gehoord worden: meer verwijdering, boosheid en teleurstelling.

Vanbinnen

De vraag voor jezelf is ‘waarin wil ik gezien en begrepen worden?’. Wat zit er onder het verwijt? Vaak is het onmacht en teleurstelling en daar onder weer verlies, angst, eenzaamheid en verdriet.

Achtbaan

Hulp nodig?

Komen met wat er zich ten diepste bij je afspeelt en komen met wat je zou willen, met je verlangen in plaats van verwijt, maakt de weg open om elkaar weer te vinden. Het kan ontzettend lastig zijn om hier samen uit te komen. Lukt het niet, wacht niet te lang. Neem contact met me op, als therapeut begeleid ik jullie hier graag in! Je kunt me bereiken via het contactformulier.