a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Laat me los! Dan kan ik mijn eigen weg gaan

Laat me los

Laat me los! Dan kan ik mijn eigen weg gaan

Conflicten tussen kinderen en ouders zijn onvermijdelijk en zelfs noodzakelijk; voor de ouders om te leren loslaten en voor de kinderen om hun eigen weg te leren gaan, zonder daarbij de verbinding met elkaar te verliezen!

Kinderen zijn (hun leven lang) loyaal aan ouders. Loyaal zijn is kiezen voor een persoon, voldoen aan de verwachting en rekening houden met zijn belangen. Als kinderen klein zijn is loyaliteit verbonden aan gehoorzaamheid. Van gehoorzaamheid gaat dat steeds meer naar eigen verantwoordelijkheid oftewel vrijheid om keuzes te maken en het leven vorm te geven volgens de eigen overtuiging. Ook het vorm geven van de relatie met ouders hoort daarbij.

Essentieel in dit proces is de boodschap dat de ouders het kind waardevol vinden en erkenning geven. Dat ze erin geloven dat het kind eigen keuzes kan maken, ook al gaat het soms in tegen hun eigen ideeën. Pas dan kan het kind een zelfstandig leven op bouwen.

“Hoe beter het proces van loslaten verloopt, hoe opener de relatie blijft. Hoe beter het ouders lukt om kinderen hun vrijheid te geven, hoe beter ze, ook later met elkaar in gesprek kunnen blijven, als vertrouwenspersoon of raadgever.” (Van der Meijden, J. (2003) Als banden knellen. Over relatieproblemen tussen volwassen kinderen en hun ouders.)

Is de verbinding met je ouders of je kind(eren) niet zoals je het zou willen? Neem dan contact op voor begeleiding of bemiddeling.

Vind je het lastig wanneer los te laten of toch nog niet? Ik begeleid ook ouders met opvoedvragen.