a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

De kunst van het klagen!

7 tips om eens goed te klagen

Eens even lekker klagen kan heerlijk zijn. En de laatste tijd kunnen we heel wat klagen; over het saaie (werk) leven waar we in beland zijn, over de zooi in huis omdat we nu eenmaal meer thuis zijn, over de vakantie die niet doorgaat, over mensen die geen afstand houden, over mondkapjes gaan dragen in de trein en we klagen zelfs over anderen die zo ontzettend kunnen klagen.

In het protest tegen de lockdown zijn de fasen van verlies herkenbaar: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en acceptatie. Op dit moment herkennen we allemaal deze gevoelens in ons leven en klagen hoort daarbij. Maar wat is het nut van klagen? Lucht het echt op? In eerste instantie voelt klagen lekker, maar daarna kan je er een rot gevoel aan over houden en ben je eerder verder van huis dan dat het je helpt. Alleen maar ventileren lost niets op. Je voelt je uiteindelijk machteloos en dat maak je jezelf ook.

Hoe kan je ervoor zorgen dat klagen nuttig is en zelfs je relaties er beter van worden? Hieronder 7 tips:

  1. Denk na over je klacht. Je klaagt omdat je iets anders zou willen. Je klacht houdt een wens in. Wat zou je anders willen en wat ligt in jouw invloedsfeer om daadwerkelijk te kunnen aanpakken?
  2. Boos? Maak even een pas op de plaats, tel tot tien en reageer dan pas. Dat lukt niet altijd. Soms vallen we uit en wat ben ik dan blij met het woord ‘sorry’!
  3. Klaag bij diegene waar het om gaat of die je kan helpen bij het bedenken van een oplossing. Klagen of roddelen bij een vriend(in) over een ander, kan lekker voelen, maar lost niets op.
  4. Reageer beheerst dus niet geïrriteerd, val niet uit, ga niet diep zuchten of woorden gebruiken als ‘nooit’ en ‘altijd’. Bij heftige emoties gaat de aandacht van de ontvanger gelijk uit naar deze emoties in plaats van naar je daadwerkelijke punt. De ander gaat in de verdediging en je bereikt niet wat je eigenlijk wilt.
  5. Houd je bij 1 onderwerp, echt doen! Kom niet gelijk met je andere 10 punten, dan klapt die ander dicht.
  6. Begin met iets positiefs. Ja, het kan. Kom daarna met je punt en houd je stem rustig!
  7. En gewoon even klagen? Ja! ‘Ik ga nu even lekker klagen’, zeg ik dan tegen mijn man en eerst moet de heftige emotie eruit voordat er een fatsoenlijk gesprek gevoerd kan worden. Ga de ander niet verwijten of minachten, dat is dodelijk voor de relatie.

Kan je klagen, rustig blijven, niets zeggen of alles zeggen, maar heb je niet het idee dat de ander je daadwerkelijk hoort? Dan kan relatietherapie wat voor jullie zijn. Blijf er niet te lang mee lopen en neem contact met me op via dit contactformulier !