a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Hoe genot je een leuker mens maakt

Hoe genieten je een leuker mens maakt

Hoe genot je een leuker mens maakt

Het beleven van genot is zeer essentieel voor ons leven. Het geeft ons levensenergie, verhoogt onze weerstand, trekt anderen aan en het brengt hoop. Wie wil er nou niet zo’n bruisend leven?! Nou, ik wel.

Een paar weken geleden voelde ik me echt wat ‘down’ en moe. Het zal vast door alle maatregelen komen en de sjeu die wat van het leven af is. Maar ik kan het niet geheel in de schoenen van Corona schuiven. Ondanks beperkingen kan ik mijn eigen leven nog steeds zo inrichten, zodat het voor mij zinvol is. Dus was het tijd om het heft in eigen handen te nemen. Tijd om meer genot in te bouwen. En dan hoef je niet alleen aan sex te denken (al is dat zeer zeker een ultiem genot-moment). Andere genietmomenten waren: koffie bij een vriendin, een attentie bij iemand brengen, een bos bloemen voor mezelf, afhaal roti bestellen (jammie jammie), een roman lezen, buiten in het zonnetje zijn, open staan voor anderen, God prijzen en niet te vergeten: aanrakingen. Heerlijk!

Mens geniet!
Waarom voelt dat allemaal zo goed? Omdat we zo gemaakt zijn. Gemaakt voor genot! Het stofje wat namelijk vrij komt tijdens het beleven van genot, stimuleert twee gelukshormonen en het hechtingshormoon. Je voelt je prettiger, dichter bij anderen, het leven ziet er zonniger uit en je kan meer aan. Het is simpelweg de tegenhanger van stress. Wat daar de gevolgen van zijn, weten we onderhand. Dus je zelf toestaan om regelmatig te genieten, zorgt voor een lichamelijk en emotioneel betere gezondheid. Dus lang leve het genot!

Als je je daarbij gaat richten op de ander om in jouw genot (geluk, plezier, behoeften) te voorzien, zal je teleurgesteld raken. Als je wacht tot een ander je blijdschap brengt of jou toestemming geeft om vreugde in je leven te ervaren, maak je het plezier in je leven volkomen afhankelijk van wat anderen je gaan brengen.

Leven of overleven?
Weet dat je uiteindelijk voor jezelf verantwoordelijk bent. Gelukkig maar voor die ander, want de verantwoordelijkheid krijgen voor andermans geluk is een last die niemand wil dragen. Natuurlijk kan de ander je aanvullen, je blij maken en je genot verschaffen. Maar als je zelf de verantwoordelijkheid op je neemt om te zorgen voor je eigen behoeften en anderen te vragen om je daarin te helpen of tegemoet te komen (en dan kunnen ze ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden), dan zal je het gevoel hebben dat je meer controle hebt over je eigen leven en minder het gevoel hebben dat het je overkomt en je een ‘overlever’ of zelfs een ‘slachtoffer’ bent.

Zeg ja tegen genot!
Het maakt dat je positiever in het leven staat. Is het dan zo dat verdriet, boosheid en angst er niet meer mogen zijn? Zeer zeker mogen die er zijn, want, simpelweg ze zijn er. Het gaat niet om een ‘happy clappy’ leven. Maar wel om een leven waarin je in contact staat met al je emoties en dat je leert om die op een gezonde manier te uiten. Dat je authentiek bent en je niet probeert te leven zoals je denkt dat dat van je verwacht wordt.

Zeg ja tegen genot! En dan gaat het niet om de snelle varianten alcohol, koffie, suikers, drugs, koopjes en eenzijdige sex, waardoor je je even beter voelt en ze daarna juist averechts werken. Het gaat om het genot waar je lichaam van oplaadt en je geest hernieuwde energie van krijgt. Dat kan zijn sport, meditatie, aanbidding of wat jou ontspanning in je lichaam brengt en ja, ook sex, met name een orgasme.

Wat brengt jou genot? Zorg dat dat onderdeel wordt van je leven en je zal beter in je vel zitten. Het stofje wat vrij komt, geeft je levenskracht en energie. Het maakt dat je ook positiever en liefdevoller bent naar anderen, die daardoor weer graag bij jou zijn en zo ontstaat er een opwaartse spiraal.

Maak gratis kans
Ben je de energie in je leven kwijt en weet je niet goed hoe je die weer terug kan krijgen? Kost je relatie je veel energie en zijn jullie het genieten kwijtgeraakt? Blijf er niet mee rondlopen, want het kost je teveel. Maak kans op een gratis online Click&Connect gesprek en we gaan samen ontdekken hoe jij, hoe jullie het genieten weer terug kunnen krijgen! Meld je nu hier aan voor Click&Connect.