a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Eenzaam in je relatie, hoe kan dat?

Eenzaam in je relatie, hoe kan dat?

Eenzaam in je relatie, hoe kan dat?

Je hebt contact met allerlei mensen of je hebt zelfs een partner, en toch kan je je stik eenzaam voelen.

Eenzaamheid. Er is al veel over geschreven. Over ouderen die eenzaam zijn en over jongeren die zich tegenwoordig eenzaam voelen. Maar er is nog een andere vorm van eenzaamheid: eenzaamheid in je relatie(s). Herkenbaar?

Het klinkt zo ondankbaar, want tja, je staat niet echt alleen. Dus je vindt dat je eigenlijk geen recht hebt om te klagen en je eenzaam te voelen, want je hebt toch iemand, dat is al veel beter dan niemand. Dus stop je het weg.

Niet raar
Ik kom het regelmatig tegen in de praktijk. Een stel wat relatiecoaching krijgt en waar de één zegt ‘ik voel me zo eenzaam in deze relatie’ en je zou je af kunnen vragen hoe dat mogelijk is. De partner zit er gewoon naast. Schrijnend en verdrietig, dat het zo is. Maar niet raar, want het gebeurt veelvuldig.

Wat maakt dat dit kan? Eenzaamheid betekent je niet verbonden voelen en daar zit de crux. Je kan nog zoveel contacten hebben. Je kan zelfs een partner hebben, die mogelijk ook nog het goede met je voor heeft en je kan je toch niet verbonden voelen. Dan ben je dus eenzaam. Je mist een hechte emotionele band met de ander.

Het heeft dus te maken met de mate van verbinding. Ben je instaat om je met een ander te verbinden en is de ander in staat om zich met jou te verbinden? Hoe zit dat bij jou?

Je bent bijvoorbeeld geïnteresseerd in de ander en hulpvaardig. Je kan misschien goed luisteren, maar het lijkt altijd één richting te zijn. Als de één alleen maar aan het vertellen is en de ander aan het luisteren en doorvraagt, is dat geen gesprek, dat is een monoloog. Op een gegeven moment ben je er klaar mee en wil je weg uit zo’n gesprek. Jij hebt die ander wel gezien en gehoord, maar jij voelt je niet gezien en waardevol. En dat maakt eenzaam. Het contact is dus eenzijdig en weinig tot niet ‘voedend’ voor jou.

Drie dingen die nodig zijn:

Jouw verlangen in het contact
Wie weet heb je niet geleerd om stil te staan bij wat jij wilt en wat jij vindt. Je kan je afvragen: ‘Heb ik überhaupt behoeften en verlangens?’. Als je dat moeilijk vindt, ga je eerst stilstaan bij je gevoel. Gevoelens hebben te maken met emoties. Emoties zijn interne signalen die heel veel over jou zeggen. Emoties zijn niet alleen labiele factoren die je zoveel en zo snel mogelijk moet onderdrukken, juist niet. Het is de kunst van het leven om met emoties om te gaan en deze te kunnen voelen en benoemen. Het gaat om verbinding kunnen maken met jezelf.

Dus ga na: ‘Hé, ik merk op dat ik me eenzaam voel’ (of een ander gevoel). Wat maakt dat ik me eenzaam voel? Wanneer is dat gevoel sterker of juist minder sterk? Wat zijn de omstandigheden? In welk gezelschap verkeer ik dan?

Komen met je behoefte
De kans is groot dat je je eenzaam voelt, omdat je niet goed zorgt voor je eigen behoeften in het contact. Dat kan zijn omdat het spannend is of omdat je niet goed weet hoe je dat aan gaat pakken en welke woorden je er aan gaat geven. Het kan zijn dat je vroeger ook niet geleerd hebt om met je eigen behoeften te komen. Als je je behoefte duidelijk hebt, kom er dan mee en maak er een persoonlijk ik-boodschap van. ‘Ik zou willen dat…’, ‘Ik heb het nodig om…’, ‘Het zou mij helpen als…’, ‘Houd me gewoon even vast’. Dan maak je eerst verbinding met jezelf en daarna verbindt je je aan de ander.

De ander kan jou ontvangen
Het kan ook zijn dat je wel komt met je behoeften, maar dat je partner deze alsnog niet ‘hoort’ oftewel ontvangt. De ander pakt de essentie of het belang ervan niet. De ander kan zich zelfs aangevallen voelen. Dan vindt je partner het lastig om zich met jou te verbinden. Dat kan zijn door de manier waarop jij met je behoeften komt of de ander wordt zelf ‘geraakt’ en kan jouw behoeften niet goed horen. De verbinding blijft uit en dat maakt eenzaam. Ga na wat er gebeurt in jullie contact wat maakt dat het niet bevredigend is en kijk eens of je dat bespreekbaar kunt maken. Dan gaat het niet over de inhoud, maar over jullie interactie.

Kom je er samen niet uit en voel je je eenzaam in je relatie? Blijf er dan niet mee rondlopen. Het kan lastig zijn om te ontdekken wat je ontevreden maakt of om te ontdekken wat jullie ineffectieve interactiepatroon is. Neem contact met mij op, want dan laat ik zien waar verandering mogelijk is. Maak kans op een gratis online Click&Connect gesprek en ik help je op weg! Meld je nu hier aan voor Click&Connect.