a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Vechten voor de liefde

Vechten voor de liefde

Vechten voor de liefde

Vechten voor de liefde kan heel letterlijk worden als er sprake is van geweld binnen de relatie. ‘Hoe kan er nog sprake zijn van liefde als er geweld plaatsvindt?’, hoor ik je zeggen. Maar dat kan zeker wel!

Twee vormen van geweld
Er zijn twee vormen van geweld en het is goed om deze duidelijk van elkaar te scheiden om misverstanden te voorkomen.
Bij de ene vorm van partnergeweld ligt de focus op het verkrijgen van macht en controle over de ander. De geweldpleger heeft geen behoefte om aan de relatie te werken en is niet bereid om het geweld te stoppen. Er is sprake van weinig tot geen spijt. In deze situaties is het duidelijk wie dader en wie slachtoffer is.
De andere vorm, waar dit stuk over gaat, komt voort uit escalerende conflicten binnen de relatie. Dit is de meest voorkomende vorm van partnergeweld en vraagt een heel andere aanpak dan de eerste vorm.

Vechten om te behouden
Er wordt letterlijk gevochten voor de liefde. Dat klinkt krom, want je zou zeggen als je op die manier vecht voor de liefde raak je ‘m juist kwijt. Dat is dan ook vaak het geval, terwijl dat niet is wat beide partners in wezen willen en het is te voorkomen.

Annabel en Klaas zijn al heel wat jaren samen. Klaas heeft pas zijn moeder verloren en heeft intensieve maanden achter de boeg. Nu is hij bezig met de afronding van het huis en de financiën. Dit brengt de nodige spanning tussen zijn broers en zussen met zich mee. Annabel heeft thuis veel opgevangen toen Klaas bij zijn moeder was. Ze hoopt nu dat ze de kar in het gezin weer samen kunnen trekken. Ze baalt ervan dat hij de verantwoordelijkheid voor de afronding op zich genomen heeft en ze ergert zich aan zijn familie die het hem lastig maakt en zijn halfslachtige houding hierin.
De discussies die ze voeren over zijn familie, de afronding van het geheel en zijn afwezigheid in het gezin worden steeds heftiger en de emoties lopen hoog op. De één hoort de ander niet meer en beiden voelen ze zich klem gezet en niet begrepen.

Geweld is niet raar
Onredelijkheid, schelden, een duw of een klap om maar gehoord te worden of juist om uit de heftige emotionele discussie te komen, zijn ineens niet raar meer. Gedrag waarvan je niet had verwacht dat je het in je had, is toch aanwezig. Daar schrik je van en je voelt schaamte en schuld. Dit gedrag wordt hier niet goed gepraat, maar het laat wel zien waar het vandaan komt en dat er een logische verklaring voor is. Het lijkt of voelt als de enige weg eruit. Als jullie ontdekken wat de reden is van het gedrag en hoe dit ontstaat, dan kan je er verantwoordelijkheid voor nemen.

Overspoelt raken
Wie is in deze casus degene die de klap uitdeelt? Het kunnen namelijk beide zijn en daar gaat het ook niet om. Het gaat er om dat er in de dynamiek, in het interactiepatroon ‘paniek’ ontstaat en dat uit zich in gewelddadig gedrag.

‘Paniek’ kan zijn:

  • Machteloosheid;
  • Frustratie;
  • Uit het moment willen om de relatie toch nog enigszins goed te houden, maar de ander laat je niet gaan;
  • De ander willen ‘raken’ om maar gehoord te worden;
  • Verlies van veiligheid;
  • Verlies van nabijheid;
  • Verlies van contact;
  • Verlies van de relatie.

En in de paniek, in het overspoelt raken, in het niet weten, zijn we tot veel in staat.

In deze situatie zijn beiden ‘dader en slachtoffer’. En dat is best lastig te verteren als jij degene bent die het geweld ondervindt. Want dan voelt het niet terecht.

Het kan juist een opluchting zijn als jij de geweldpleger bent. Je realiseert je dat het niet raar is dat je ‘overspoelt raakt’ en dan dingen gaat doen die niet de bedoeling zijn.

Er is geen twijfel over mogelijk dat dit een gevoelig onderwerp is. Hier dient met zorgvuldigheid en begrip voor beide kanten mee om gegaan te worden.

Geweld (verbaal en non-verbaal) kan een geheim in jullie relatie zijn. Blijf daar dan niet mee rondlopen, want het lost zich niet vanzelf op. Veelal wordt het juist steeds erger. Schaamte dat dit gebeurt, verdwijnt ook niet vanzelf en kan je in een isolement of in de ontkenning houden. Wil je jezelf beter leren begrijpen of wil je de ander leren begrijpen, neem dan contact op. Dit destructieve patroon kan gestopt worden. Hulp vragen is de weg eruit. Hoe eerder, hoe beter.

Is er geen sprake van geweld, maar kunnen de emoties hoog oplopen of hebben jullie eindeloze discussies. Ook dan zijn jullie van harte welkom! Meld je nu hier aan voor Click&Connect en dan neem ik contact met je op.

Met dank aan het Jef Slootmaekers en Lieven Migerode, opleiders binnen de EFT België. Zij schreven met grote zorgvuldigheid en compassie het boek ‘Partnergeweld en emotionally focused therapy’.