a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Persoonlijke groei is zo simpel!

groei

Persoonlijke groei is zo simpel!

Persoonlijke groei is heerlijk maar ook vermoeiend. En om te groeien zullen we deze beide kanten welkom moeten heten in ons leven.

Ik ontdekte dat het ‘Oei, ik groei’-boek nog steeds populair is. Dat komt omdat het de kersverse ouders helpt, om naast alle geniet-momenten begrip te hebben voor groeipijntjes, het huilen en de sprongetjes die daarna volgen. Dus we nemen het huilen voor lief, maar zien reikhalzend uit naar nieuwe stapjes (en de periode dat de rust wederkeert). We zijn trots en genieten als ons kind weer nieuwe dingen kan.

Persoonlijke groei is zo simpel!

Ook als volwassene wil je groeien. En het goede nieuws is dat we ons hele leven lang in staat zijn tot persoonlijke groei! Onze hersenen zijn namelijk zo gemaakt dat ze steeds weer nieuwe verbindingen kunnen vormen, zodat persoonlijke groei en verandering mogelijk is! Dus als jij of je partner zegt: ‘zo ben ik nu eenmaal en dat gaat niet veranderen’ is dat geen kloppend excuus meer.

Het potentieel om te groeien en te veranderen zit in je! Het is eigenlijk te simpel: stel je bloot aan nieuwe ervaringen en je brein maakt nieuwe cellen en verbindingen.

Wat maakt dat we het veelal niet als ‘simpel’ ervaren?

Die nieuwe ervaringen kunnen namelijk mega spannend zijn. Want:

‘ik ben het niet gewend om mijn gevoelens te delen’

‘wat zal de ander denken als ik ‘nee’ zeg?’

‘Ik heb vroeger te horen gekregen dat ik traag ben, dit gaat mij niet lukken’.

‘Ik durf dat niet te zeggen hoor, straks kwets ik de ander’.

Er zijn allerlei overtuigingen en angsten die ons tegen houden van persoonlijke groei. En dat klopt, we moeten het ook niet tè spannend voor onszelf maken.

Je gebied vergroten!

Het idee is dat je vanuit je veilige zone (wat bekend is) gaat uitstappen in de ‘stretch zone’. Daar zit namelijk je leervermogen. Het mooie is dat als je wat ‘gestretched’ hebt, je weer terug kan keren naar veiligheid. Even op adem komen en daarna weer een keer stretchen.

Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat en dat wat eerst stretch zone was, veilige grond gaat worden. Je hebt je veilige gebied verruimd en daarmee is je persoonlijke groei een feit.

In de stress zone ligt te veel angst om te groeien en te leren. Hier ligt ook het risico dat je nooit meer iets doet wat er ook maar een beetje op lijkt. Je veilige zone wordt dan juist kleiner, want je zelfvertrouwen daalt. Als je je wilt ontwikkelen is dit dus geen goede plek om te zijn.

Oei! Ik groei!

Ik zet mezelf regelmatig in de stretch zone. Dat geeft voldoening, maar ook onzekerheid en is best vermoeiend. Ja, ik groei en zal dus vaak even terug moeten keren naar de veiligheid waar liefdevolle zelfzorg plaats vindt. Om vervolgens weer uit te stappen en iets nieuws te gaan te proberen.

Ervaar jij een verschil tussen de persoon die je bent en de persoon die je zou willen zijn (in jouw relatie)?

Vraag hier je gratis Click&Connect gesprek aan en geef aan waarin jij wilt gaan groeien!