a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Leven in het nu

leven in het nu

Leven in het nu

Ik zit nog wat de deinen achter mijn bureau. Soms moet ik even stoppen met typen en naar een vast punt kijken anders word ik er raar van. We zijn het weekend wezen zeilen op de Friese meren. Met weercijfer 3 op zaterdag en twee dagen kamperen zag ik er best wel tegen op. ‘Als het maar leuk is’. ‘Als we het maar niet te koud en nat is’, ‘Als…’.  Zorgen maken over de toekomst, wat kost dat een energie, die niet leuk is. De laatste tijd probeer ik meer te leven in het nu. ‘We kunnen het koud krijgen, dat zou jammer zijn. Wat kan ik dan nu doen om ons daarop voor te bereiden?’

Nu is nu

Leven in het nu is: ‘Wat is er nu en hoe ga ik daar mee om’. En daar heb ik een keus in. “Maak je geen zorgen voor de dag van morgen…”. Natuurlijk voorbereidend bezig zijn, maar niet vanuit een bij voorbaat terneergeslagen gevoel of mopperend. Want weet je, vaak vallen omstandigheden wel mee. We hebben meer angst voor wat eventueel kan komen, dan wat er werkelijk gebeurt.

Dus we gingen op pad. Zeilkleding gehuurd en vuilniszakken mee voor de spullen. En ja, één van de dames kreeg natte voeten, maar dan kan je onderweg laarzen kopen. Het tentje had toch echt z’n beste tijd gehad, dus er was een nat luchtbed. Maar met her en der even luchten, was die voor de 2e nacht al weer redelijk droog. En het lekke tentje ging zondagochtend hup de vuilcontainer in.

En man, wat hebben we een fantastisch zeilweer gehad! Weercijfer 3, maar windkracht 5! Heerlijk! Met dit regenachtige, sombere weer waren we anders nooit wezen zeilen, maar de plannen waren gemaakt, de zeilboot geboekt, dus we gingen. En wat pakte het goed uit en hebben we genoten! Oké, de bikini bleef in de tas, maar wie weet is dat voor een andere keer. Nu is nu.

Ik dein nog even na. Ik bekijk het weer van volgende week, want dan gaan we echt op vakantie. Het ziet er redelijk uit en dat stemt me enigszins gerust. Een gebed met ‘O Heer, niet te veel regen zou fijn zijn’, is er zeker. Maar komt wat komt en we maken er het beste van. Daar, dan, op dat moment en nu ga ik me daar geen zorgen over maken. Voorbereiden? Zeker! Ik maak plannen, maar hoe het gaat verlopen, weet ik niet. Eén ding is zeker: er gaat altijd iets anders, dat is het enige zekere aan plannen!

Leven met now & how

Mijn koers is dan ook: ik wil er voor kiezen om in welke omstandigheden dan ook mijn best te doen om mijn vrede te bewaren, oplossingsgericht te denken en niet in doem denken of zelfmedelijden te vervallen, ik wil verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen gedrag. Ik heb een keus in hoe ik met mezelf en anderen omga als het tegen zit! Leven in ‘now & how’ (leven in nu & hoe) dat is wat ik wil.

Wat als…

Leef jij in het hier & nu? Of zijn je gedachten nog bij gisteren of al in de toekomst? Als je in het verleden leeft dat heb je gedachten als ‘wat als dat… anders was geweest of niet gebeurd was?’. Leef je in de toekomst, dan ben je bezig met ‘wat als dat gebeurd, wat dan?’. Beide ‘wat als – gedachten’ kunnen je behoorlijk gevangen houden van leven in de vrijheid van het nu.

Wil je meer vat op je eigen leven krijgen? Blijf je ‘hangen’ in het verleden of leef je vooral in ‘wat nog komen gaat’? Laten we dan samen onderzoeken wat je nu nodig hebt! Klik hier op individuele therapie en ontdek hoe ik je kan helpen!