a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

We zijn uit elkaar gegroeid

We zijn uit elkaar gegroeid

Regelmatig heb ik stellen in mijn praktijk die elkaar niet meer begrijpen en elkaar niet meer kunnen bereiken. ‘We zijn uit elkaar gegroeid’, hoor ik dan. Ze hebben allebei hun eigen waarheid, frustreren elkaar en er is veel verwijt en onbegrip. Er is een gemis van de persoon op wie ze verliefd geworden zijn. Ze komen bij mij, soms als laatste strohalm, om hun relatie te redden.

Wat maakt dat een stel toch weer nader tot elkaar kan komen en het uit elkaar gegroeid zijn een halt toegeroepen wordt? Dat komt omdat we in de gesprekken stilstaan bij de oorzaken van bepaald gedrag en de onderliggende behoefte van jezelf en van de ander. Begrip voor jezelf en voor de ander en hoe je gevormd bent, maakt de waarheid groter.

Zo is er een man uit een gezin van acht kinderen, waarvan hij de één na oudste is. Hij moest vooral zichzelf zien te redden en er was weinig aandacht van zijn ouders. Zijn strategie is: ‘Ik doe het zelf zonder hulp van anderen en dat werkt prima’. En hij heeft het ‘gered’. Maar de dingen moeten vooral op zijn manier gaan. Andere zienswijzen of ideeën zijn niet relevant. In wezen worden deze als bedreigend ervaren. Op een ander vertrouwen is gevaarlijk, want het is maar de vraag of die er werkelijk voor je is. Als kind was dit zijn beste optie, maar hij kan nu zien dat hij dezelfde strategie bij zijn vrouw gebruikt.

Zijn vrouw begrijpt nu beter waarom hij zo slecht open staat voor haar initiatieven en waarom hij haar weinig betrekt in zijn overwegingen en gedachten. In plaats van dat ‘hij onmogelijk is om mee samen te leven’, wordt hij iemand naar wie ze met compassie kan kijken en er ontstaat over en weer meer begrip. Het ‘we zijn uit elkaar gegroeid’ wordt een weer naar elkaar toegroeien. De waarheid is groter geworden.

Het onvermogen om de ander werkelijk te zien is het fundamentele probleem in relaties. Dit onvermogen ontstaat wanneer je zo geraakt wordt door de ander, waardoor je jezelf gaat beschermen en niet meer openstaat voor andere ‘waarheden’, die lijken te verschillen van de jouwe.

De uitdaging is de bereidheid om te begrijpen dat je partner goede redenen voor zijn/haar (wellicht onhandige) gedrag heeft en dat zijn of haar zienswijze ook geldig is. Realiseer je dat de werkelijkheid groter en veel complexer is dan je denkt. Het ontdekken van elkaars binnenwereld is kwetsbaar, omdat er vaak al veel kwetsing heeft plaats gevonden. Maar deze ontmoetingen verrijken je relatie en maken dat er mildheid komt en de behoefte om uit te reiken naar de ander. Je gaat van onbegrip en verwijt naar nieuwsgierigheid en verwondering.

Er is moed voor nodig om uit te spreken wat je raakt en wat je nodig hebt èn er is moed voor nodig om stil te staan bij de ander en hem/haar werkelijk te zien. Wat je nodig hebt gaat vaak over de behoefte om gehoord te worden, om gezien en erkend te worden, om te kunnen zijn wie jij bent in jullie relatie. En die behoeften kloppen, schuif ze niet van tafel!

Wil je ontdekken hoe je elkaar weer kan bereiken? Wil je ook weer mildheid, betrokkenheid en begrip in je relatie? Ben je benieuwd of dit ook voor jou en partner zou kunnen werken? Neem contact met me op en we plannen een gratis online Click&Connect gesprek in om samen na te gaan wat er mogelijk is in jullie situatie. Van harte welkom! Klik hier voor Click&Connect