a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Hoe verbeter je jouw relatie?

relatietherapie Woerden

Hoe verbeter je jouw relatie?

Invoegen

Vandaag is Olivier thuis geweest met de kinderen en Anna was aan het werk. Hij is aan het koken en de kinderen zitten achter hun tablet een filmpje te kijken als ze thuis komt. Hij kijkt even op en zegt: ‘Hoi’, maar is drukdoende om het eten op tijd op tafel te krijgen. Haar kinderen kijken geeneens op nu ze er weer is. Ze is weer thuis, maar voelt zich alleen. ‘Ik kan ook net zo goed wat langer aan het werk blijven’, denkt ze.

Elkaar weer ontmoeten en vinden nadat je een tijd je eigen bezigheden hebt gehad, is invoegen. Je moet afstemmen en elkaar weer vinden.

Je hebt vast je eigen voorbeelden dat je wilde invoegen, maar dit niet goed lukte of dat je partner bij jou wilde invoegen en dit irritatie teweeg bracht.

Uitvoegen

Zaterdagochtend: zojuist zaten Fleur en Alex nog koffie te drinken, maar waar is ze nu gebleven? Hij ontdekt dat ze ‘even’ bij de buurvrouw is aangewipt. ‘Zou toch handig zijn als zij dat even had gemeld’, want hij wilde nog graag bespreken wat ze vanmiddag zouden gaan doen. ‘Zij gaat altijd haar eigen gang’, denkt hij.

Uitvoegen is: Je bent bij elkaar en dan ga je weer je eigen activiteiten doen. Goed uitvoegen houdt in dat de afstand die ontstaat als je uit elkaar gaan, prima is. Het is niet vervelend of sprake van afstandelijkheid, want je bent goed uit elkaar gegaan. Er zijn geen losse eindjes, verwachtingen zijn duidelijk en er is afstemming geweest. Je weet waartoe je je verhoudt. De verbinding blijft ook bij het uit elkaar gaan goed.

Sociaal verkeer

Hoe verbeter je jouw relatie? Want in- en uitvoegen zijn zo makkelijk nog niet. Het kan de start zijn van een conflict en teleurstelling.

In het verkeer zijn er allerlei hulpmiddelen om dit gestroomlijnd te laten verlopen. Pijlen, voegstroken (en sommige daarvan zijn heeel lang 😊), verkeersborden maar de allerbelangrijkste is wel: elkaar opmerken en ruimte gunnen.

In het gezinsverkeer zijn niet zozeer regels aanwezig, maar kunnen rituelen of gewoonten wel de verbinding brengen die nodig is, zowel bij het ‘welkom heten’ als bij het ‘afscheid nemen’.

Hoe doe je dat?

Wat jij nodig hebt in het invoegen en uitvoegen en wat je partner nodig heeft, kan verschillend zijn. In gesprek met Anna en Olivier uit het eerste voorbeeld, kwamen we erachter dat zij even ‘gezien’ wil worden. En dan net iets meer dan ‘hoi’ nodig heeft om zich weer welkom te voelen in het gezin. Hij geeft aan dat hij op dat moment vol met zijn hoofd zit om de boel te managen en hij geen tijd heeft voor social talk. ‘Maar natuurlijk doe je er wel toe’, zegt hij. En als zij hoort hoe graag hij het goed wil doen voor zijn gezin, is zij blij met zijn inzet. Hoe hebben zij hun relatie verbeterd?

Als zij nu thuis komt, geeft hij met aankijken, een kus en ‘fijn dat je er bent’ aan dat hij blij is dat ze er weer is. En dat is voor dat moment voldoende. Zij vraagt aan hem: ‘Hoe kan ik je helpen?’ en pakt op wat hij aangeeft. Deze activiteit helpt haar om in te voegen in het gezin op het punt waar hij bezig is en wordt het weer iets gezamenlijks.

Bij een ander stel weet ik dat de man na zijn werk door de voordeur binnenkomt en zich eerst boven gaat omkleden naar vrijetijdskleding, voordat hij zich bij zijn gezin voegt. Een soort overgangsritueel van werk naar thuis/gezin. Dit helpt hem om meer ontspannen te zijn en er weer voor zijn gezin te kunnen zijn. Hij weet dat als de kids op bed liggen er weer tijd is om te kletsen hoe de dag voor beiden is verlopen.

  • Wat is jouw manier om in- en uit te voegen? En voldoet dit aan de behoeften die je hebt?
  • Wat zou jouw helpen om beter in- en uit te voegen en jullie relatie te verbeteren?
  • Wat is jouw manier om de ander de mogelijkheid te geven om goed in- en uit te voegen? Is dit ook wat je partner daadwerkelijk nodig heeft?

Natuurlijk ben je je relatie aangegaan met al je liefde en goede bedoelingen. Je houdt van de ander en je wilt hem of haar niet kwijt raken. Je wilt het goed hebben met elkaar en in staat zijn om prettig met elkaar te communiceren. Alleen lukt dat niet altijd.

Laat je door mij coachen als je je jouw relatie wilt verbeteren of je merkt dat de afstand tussen jullie groter wordt. Kijk op Samen&(H)echt om na te gaan of dit bij jullie past.