a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Met 3 treden beter voor jezelf zorgen

Met 3 treden beter voor jezelf zorgen

Waarom reageer ik zo heftig op ogenschijnlijk kleine dingen? Soms ben ik een mysterie voor mezelf, maar door deze ‘ladder’ met 3 treden ga je beter voor jezelf zorgen (zie afbeelding) Want:

  • Waarom moet ik na een middag winkelen bij komen? Het was toch leuk en ontspannen?
  • Waarom ga ik verslagen op de bank zitten als ik net een schaaltje met yoghurt aan diggelen heb laten vallen?
  • Waarom schiet ik uit mijn slof als er wordt gevraagd of we bijna gaan eten?

 

Relax

Het heeft te maken met ‘de ladder’ van je autonome zenuwstelsel.
Ben je ontspannen, de bovenste trede, dan kan je gemakkelijk verbinding aangaan met anderen, je voelt je op je gemak, je ziet mogelijkheden, je bent positief & flexibel.
Hier zit speelsheid, passie, compassie en herstel. Op dit niveau functioneren je emoties en je verstand goed samen, waardoor jezelf goed kunt managen. Dit is je veilige thuis.

Onrust

Als er vervolgens iets gebeurd wat onprettig is of wat je ervaart als ‘gevaar’ dan ga over in de actie. Dit gaat veelal onbewust! Dit kan terugtrekken zijn of verdedigen. Je moet ‘overleven’ en bent mega alert. Je staat ‘aan’. Dat kan dus al komen door een opmerking van je partner: ‘Is de was nog niet gevouwen?’. Je partner hoeft dit niet als verwijt te bedoelen (of wel), maar jij schiet al in de verdediging of houdt stoïcijns je mond.
Zodra je andere mensen om je heen hebt, kan je al in mobilisatie fase komen omdat je dan continue alert kan zijn op signalen van anderen en je omgeving. Het is van belang om vanuit deze actie-fase veelvuldig terug te keren naar de sociale verbindingsfase van ontspanning. Dus ja, na een middagje winkelen ben ik aardig op en is het niet gek dat ik even niemand om me heen wil hebben en even geen taken wil doen. Ervaringen vallen op hun plek en je zal beter voor jezelf kunnen zorgen.

 

Help, ik verzuip!
Mensen die continue in de actie-fase zitten kunnen makkelijk chronisch terecht komen in de immobilisatie fase, dan heb je het over burn-out of depressie. Je bent zo overweldigd dat je lijf ‘stop’ zegt.

Iedereen komt af en toe in de immobilisatie-fase terecht. Je kan je fietssleutel niet vinden, je trekt de deur achter je dicht en je vinger zit ertussen en vervolgens krijg je een regenbui over je heen…. je kan wel janken. Dan wordt alles even teveel.

Of: Je baas reageerde kortaf, je stond ook nog in de file, je partner moppert dat je laat thuis bent… je loopt zonder iets te zeggen naar boven en zakt neer op je bed. Laat heel de wereld maar even in de … zakken.

Geen nood, je komt weer in de mobilisatie-fase. Je staat na een korte of wat langere tijd weer op en onderneemt actie. Vanaf deze trede ga je na wat je nodig hebt om weer in de ontspanning te komen.

 

Klaas is in de 40 als hij bij mij komt in een verslagen toestand (immobilisatie). Hij wil assertiever worden, niet meer over zich heen laten lopen, onafhankelijker zijn. Of ik daar niet wat tips voor heb. We gaan samen het onderzoek aan en het is interessant om te merken dat hij eerst boos wordt, verdrietig mag zijn, zichzelf verdedigt en kan loslaten (mobilisatie). Pas daarna ontstaat er ruimte, zelfvertrouwen, speelsheid (verbinding) en bijzonder genoeg wordt hij automatisch assertiever, hij is niet meer afhankelijk van ongezonde relaties en is juist gezonde relaties aan het uitbouwen. Ik zie hem in de loop van de tijd opbloeien en die verslagenheid heb ik al lang niet meer gezien.
(gefingeerde naam)

Hoe meer je vanuit ontspanning functioneert, je raadt het al, des te beter voor jezelf en je zelfvertrouwen en voor de mensen om je heen.

 

Luister naar je lijf!
Functioneer je vooral vanuit de actie – de mobilisatie? Luister dan naar je lijf, als je voelt dat het teveel aan het worden is, las een pauze in. Wordt je steeds stiller of meer kortaf? Dat is het alarmsignaal dat je terug moet naar de rust.

Als je namelijk door gaat is de kans groot dat je in de immobilisatie terecht komt. Dan stort je (tijdelijk) in, je wilt verdwijnen, alles lijkt zinloos, wat doe je hier aarde.

Ga deze week eens een aantal keer na waar je je bevindt op de ladder. En bedenk wat je nodig hebt.

 

Vraag hulp als je het gevoel hebt dat het leven je overspoelt. Of zit je altijd in de actie-modus en kom je maar slecht tot rust? Blijf daar dan niet langer mee rondlopen en ga samen met mij het onderzoek aan hoe we jou tot rust kunnen brengen.

Plan hier je gratis Click&Connect gesprek in van 30 minuten in mijn agenda en ik help je verder!