a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Liefde heeft 2 spannende kanten

Liefde heeft 2 spannende kanten

Vorige maand had ik een heel bijzondere dag, onze dochter Christine trouwde! Wat hebben we ontzettend genoten van de bruisende liefde, de intimiteit van de trouwbeloften, gelachen om stukjes en een traan om onze dochter waar we ons zo verbonden mee voelen en die haar eigen wegen aan het gaan is. En als ik dit schrijf voel ik ‘m weer even. Wat mooi en ook spannend om haar aan iemand anders toe te vertrouwen er van uitgaande dat hij haar zal lief hebben naar zijn beste vermogen. En daarmee zeg ik: liefde heeft twee spannende kanten.

De liefde heeft namelijk iets heerlijks, bruisends, stralends en een spannende kant. Ze heeft een bijzondere kracht en versterkt ons zelfvertrouwen enorm. Dat is de ene kant. De andere kant is dat ze kwetsbaar is en een risico met zich meebrengt van afwijzing, van onvervuld verlangen, van onzekerheid en dat brengt ook spanning: is onze liefde wel sterk genoeg en kan ik jou wel geven wat je nodig hebt? Wat als de liefde gaat wringen en er afstand ontstaat?

In een relatie vertrouw je jezelf toe aan de ander. Je legt als het ware ‘je hart’ in de ander zijn of haar handen. Je gaat ervan uit dat je partner daar zorgvuldig mee om zal gaan, maar het heeft dus ook iets kwetsbaar, want in het hart word je geraakt, positief en negatief.

Liefde is:

  • Ik wil jou werkelijk zien en horen;
  • Ik ben betrokken bij jouw leven;
  • Ik ben beschikbaar voor jou als je me nodig hebt;
  • Jouw mening en ideeën doen er toe, ik laat jou toe in mijn leven, met andere woorden jij hebt invloed op mij.
  • Ik vertrouw jou ‘mijn hart’ toe (en wil dus geen verwijt of oordeel krijgen).

Daar zeg je ‘ja’ op als je een partnerrelatie bent aangegaan. En dat is nogal wat. Die liefde is in die zin een soort dwaas, ze geeft zich namelijk over en daar is vertrouwen voor nodig in de ander. Daar is trouw voor nodig, want die biedt veiligheid. Als dit jullie lukt, dan mag je je rekenen tot de groep ‘de meest gelukkige mensen op aarde’. Want je geluk hangt namelijk af van hoe goed je verbonden kan zijn met anderen, in dit geval met je partner. Wist je dat mensen in een gelukkige relatie langer leven? Je welbevinden en je gezondheid nemen dan namelijk toe. Mooi side-effect.

Inmiddels ben ik zelf 24 jaar getrouwd, met z’n ups & downs. Ook wij hebben een tijdje relatietherapie gehad om elkaar weer werkelijk te vinden. Dat is de investering zeker waard geweest, want daar plukken we nog steeds de vruchten van. Het blijft ‘work in progress’, maar het stevige fundament van Liefde ligt er en daar kunnen we stevig op bouwen en dat geeft een enorme vrijheid.

  • Hoe is dat bij jullie?
  • Is er afstand ontstaan?
  • Wil je elkaar weer vinden?
  • Wil je de ruimte en de vrijheid van de Liefde weer ervaren?
  • Voel je je alleen in je relatie en wellicht machteloos?

Heb je ook je trouwbelofte uitgesproken of heb je op een bepaald moment echt gekozen voor elkaar, maar voel je daar weinig meer bij?

Blijf daar dan niet langer mee rondlopen en plan een gratis kennismakingsgesprek in in mijn agenda van zo’n 30 minuten. Dan ga we na of we een klik hebben en ik geef jullie gelijk enkele inzichten. Vraag hier je Click&Connect gesprek aan