a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Warme relaties in koude dagen

warme relaties in koude dagen

Warme relaties in koude dagen

De dagen voor kerst. Kerst, het feest van licht en warmte. De kilheid en sombere regen maken dat ik er extra naar verlang. Mijn gemoedstoestand is om allerlei redenen ook wat somber. Het liefst trek ik me terug, laat mij met een dekentje op de bank zitten en laat me maar met rust. In mijn somberheid heb ik wellicht steun en nabijheid nodig, maar ik laat anderen juist niet dichtbij komen. Warme relaties in koude dagen, het spreekt me wel aan!, maar ik vind er ook wat van dat ik wat van een ander nodig zou hebben:

 • Ik wil niet zielig gevonden worden
 • of zwak
 • of ik stel me aan
 • ik los het zelf wel op
 • en waarschijnlijk ook de overtuiging ‘ik ben de zorg van een ander niet waard’.

Laat mij in plaats daarvan maar voor de ander zorgen, want dat is sterk, liefdevol en geven is zoveel makkelijker dan ontvangen!

Weg bij de emoties

Als ik boos, verdrietig, verward of eenzaam ben, wil ik bij die emoties weg. En dat ‘weggaan’ doe ik letterlijk, ik ga uit contact met mezelf door afleiding te zoeken en ik ga uit contact met de ander door afstand te bewaren. En je snapt het al: daardoor wordt het alleen maar erger, miskenning van mezelf en me niet laten kennen ten opzichte van de ander, voelt heel alleen waardoor de emoties zoals boosheid, verdriet etc. vooral erger worden in plaats van minder.

Ons woord ‘emotie’ is van het Latijnse woord ‘emovere’ afgeleid. Dat betekent ‘naar buiten bewegen’. Iets heeft ons geraakt en brengt ons in beweging, het wil eruit.

 • Wat heeft deze emotie mij te zeggen?
 • Wat wringt er in mijn leven?
 • Wat heeft aandacht nodig, maar wil ik het liefst weg stoppen?
 • Wat wil er ‘naar buiten gebracht’ worden?
 • En wat kan ik daarmee?

(H)erkennen

Het eerste wat ik kan doen is mijn gevoel kenbaar maken. Allereerst aan mezelf. In het kenbaar maken, zit ook erkenning dat het er mag zijn, dat ik er mag zijn met mijn ‘gedoe’. Nu is het niet mijn ervaring dat ik er mag zijn met mijn gedoe, dus deze is voor mij al lastig. En dan ben ik ook nog vrouw, die gevoelige wezens, nou in dat hokje wil ik beslist niet gestopt worden, dus ik hou het wel voor me. Zet m’n kiezen op elkaar en doe wel een stapje harder. O nee, ik was juist bezig met erkennen dat het er is. Zie je hoe lastig deze is!?

Wie weet maak ik het kenbaar aan mijn partner of aan een vriendin. In de hoop op een luisterend oor, geen oordeel, oplossing of verdedigende houding. Oordelen over mezelf doe ik zelf al genoeg, dus dat is niet wat ik nodig heb. En een oplossing (of ruimte) komt vaak na de erkenning. Natuurlijk kan een ander meedenken in een oplossing, maar allereerst is het aanhoren en aanvaarden nodig, een warme relatie en wie weet is dat al voldoende.

De ander kan in de verdediging gaan als het iets is waarop hij of zij zich aangesproken voelt. Deze reactie is niet handig, maar wel begrijpelijk. Het kan helpen dat als jouw gevoelens bij de ander als verwijt kunnen binnen komen, je van te voren zegt dat het niet je bedoeling is om de ander aan te vallen of de verantwoordelijkheid voor jouw gevoelens bij de ander te leggen, maar dat je jouw gevoelens wilt delen.

En als ik stil sta, ontdek ik wat er wringt. Dus na het kenbaar maken, komt het onderzoek. Wat heeft dit gevoel mij te zeggen? En probeer daar dan zonder oordeel naar te kijken. Bij mij is dat: ‘Ik mag meer ontvangen’. Ik ben daar niet zo goed in en ook niet zo goed in het om hulp vragen. Dus deze kerst ga ik ontvangen. Allereerst het kerstkind Jezus, waarin God laat zien dat Hij bij mij wilt zijn en Hij mij juist waardevol vindt om voor te zorgen.

En als tweede de liefdevolle aandacht en zorg van warme mensen om mij heen. De zorg zien en ook ontvangen, want hoe makkelijk kan ik er aan voorbij gaan. Warme relaties in koude dagen ervaren! Natuurlijk ga ik ook geven, maar dat onderdeel heb ik niet te leren. Dat is al volop ontwikkeld. Voor de andere kant mag ik meer openstaan. De liefdevolle aandacht ervaren en ontvangen en wellicht iets meer initiëren.

Polariteiten

En voor het nieuwe jaar:

 • Het koken meer verdelen? Definitely yes!
 • Hulp in de huishouding? Mmm, zeer aangename gedachte.
 • Meer uit met mijn man en vrienden? Ja, dat ga ik organiseren!
 • De boel wat meer de boel laten? Uitdaging, maar daar hou ik wel van!
 • ‘Nee’ leren zeggen? Oef, dat is een lastige. Mijn zorgende hart wordt dan aangesproken. En de kans op afwijzing van (teleurstelling in) mezelf of de ander. Deze is ‘werk in uitvoering’.

Als je gedoe ervaart, is vaak je hart in het geding. En met dat ‘gedoe’ werk ik 😊. Dus ga ik met jou opzoek naar je hart, want dat heeft wat te zeggen en wat is de behoefte? Daar wil ik in eerste instantie met jou naar luisteren. Dat houdt in: voelen, horen, ruimte geven, ontmoeten, erkennen, welkom heten en aandacht. Van daar uit ontstaat ruimte voor en zin in iets nieuws. Van daaruit kan je de andere kant van de pool gaan exploreren die je nog niet zo goed hebt kunnen ontwikkelen.

 • Wringt er iets in jouw leven?
 • Heb je ontdekt wat dit je te zeggen heeft?
 • Wil je hier verder mee aan de slag?

Van harte welkom voor een kennismakingsgesprek! Click&Connect