a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Liefde geeft je vleugels!

liefde

Liefde geeft je vleugels!

Wat prachtig dat we gemaakt zijn om relaties aan te gaan en wat kunnen ze ons veel brengen, dan geeft de liefde je vleugels! Maar ook: wat kunnen ze ons onzeker maken, verdriet en pijn met zich mee brengen, zodat we ons er het liefst voor afsluiten.

Liefde staat niet op zichzelf, daar heb je de ander voor nodig:

 • Kan ik mijn liefde geven en wordt deze ontvangen?
 • En kan ik de liefde ontvangen die mij gegeven wordt?

Als dit geven en ontvangen goed verloopt, dan geeft de liefde je vleugels! Als ik liefde en steun van mijn partner ontvang, dan kan ik zoveel meer aan. Dan ontstaat er vertrouwen, ruimte en een vrijheid om te ondernemen en te exploreren in onze relatie maar ook daar buiten. En andersom, als hij mijn liefde kan ontvangen, dan geeft dat hem steun en vertrouwen in zichzelf, in ons en gaat ook hij makkelijker de ‘buitenwereld’ in.

 

Wat maakt dat er ‘ruis’ komt op deze liefdeslijn? Want ook dat is mij zeer bekend, in mijn persoonlijk leven maar ook in het leven van die individuen en stellen die ik begeleid. Wat beknot de ruimte en de vrijheid? Ten diepste ligt er namelijk de vraag ‘ben ik oké?’. En dat vertaalt zich in allerlei vragen:

 • Doe ik het wel goed genoeg (voor jou)?
 • Ben ik wel belangrijk voor jou?
 • Hoor jij mij wel werkelijk?
 • Doet het er toe hoe ik me voel?
 • Zie ik aan jouw acties dat je om mij geeft?
 • Waardeer je mijn inzet?
 • Geniet je van mij?
 • Laat je mij toe in jouw leven en mag ik daar iets over zeggen?
 • Laat je mij toe in jouw leven en laat je je door mij ondersteunen?
 • En welke vraag je ook hebt…

En als we onzeker zijn over het antwoord op deze vraag of we denken een ‘nee’ te horen of we horen daadwerkelijk ‘nee’, dan beoordelen of veroordelen we onszelf of de ander en komt de liefde onder druk te staan.

Oordeel zet altijd vast. Waar liefde vleugels geeft, is oordeel hetgeen je beknot (in vleugel-termen word je gekortwiekt) of je beknot de ander. Oordeel is een zelfbeschermingsmechanisme wat jij of de ander gebruikt, omdat er op dat moment geen andere mogelijkheid voorhanden lijkt (om met pijn om te gaan), maar het is niet leven brengend en eigenlijk heel verdrietig.

Als we los komen van het oordeel en je jezelf of de ander niet in een hokje plaatst, dan komt er nieuwsgierigheid naar de ander, dan mag je jezelf zijn, dan ben je benieuwd naar het verschil tussen jullie, dan is er (klungel)ruimte voor jou en voor de ander, dan kom je beiden tot bloei! En dat gun ik jou, dat gun ik jullie zo!

 • Voel je je niet vrij in contact met je partner?
 • Realiseer je je dat je de ander oordeelt?
 • Voel je jezelf beoordeeld en veroordeeld?

Zijn jullie gesprekken meer gehakketak op elkaar en kan je niet meer constructief naar elkaar luisteren?

Blijf niet doorgaan op deze manier, want het maakt de afstand tussen jullie steeds groter. Laat mij jullie helpen om de liefde weer te vinden. Liefde is: ‘hoor en zie ik de ander’ en ‘hoort en ziet de ander mij echt’. Word ik welkom geheten en heet ik de ander welkom, zonder oordeel.

Willen jullie hierin begeleid worden of wil je nagaan of mijn begeleiding bij jou / jullie past. Welkom!

Plan hier je Click&Connect kennismakingsgesprek in mijn agenda.