a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Loskomen van trauma

loskomen van trauma

Loskomen van trauma

Uit de praktijk (naam gefingeerd en casus samengesteld)

Ingrid is opgegroeid in een gezin waar spanningen waren en wil nu loskomen van haar trauma door middel van traumaverwerking. Haar moeder had veel kritiek op haar vader en ze schreeuwde regelmatig tegen hem. Haar vader droop vaak af, de confrontatie vermijdend.. Soms niet, dan ging hij in tegen haar moeder en escaleerde het waarbij haar moeder haar vader sloeg. Ingrid verstijfde op dat soort momenten ‘ik stond er naar te kijken en wist niet wat ik moest doen of ik hoorde het als ik boven was en dan lag ik stijf in bed van de stress’.

‘Nee’ zeggen

Ingrid is nu een vrouw van begin 40 heeft een liefdevolle partner, een gezin en een baan. Ze komt bij me omdat ze het zo lastig vindt om ‘nee’ te zeggen. ‘Ik pas me altijd aan aan de ander’. ‘Ik wil de ander niet kwetsen, maar ik trek dit niet meer’. We starten met traumaverwerking.

Ze ervaart het trauma als enorm beklemmend en voelt dit letterlijk op haar borst, zwaar en drukkend. Ik vraag haar bij dat zware gevoel te blijven en het te voelen, terwijl ik met mijn stoel dicht bij haar zit en haar blijf aankijken en zij mij. In het begin is dat even wennen, niet praten maar bij het gevoel blijven.

Wat verschijnt, kan verdwijnen

Dat gevoel niet wegstoppen, maar juist aandacht geven. Haar been begint te trillen en ze wil hem stil houden. ‘Laat ‘m maar bewegen’, zeg ik. En daar gaat haar been weer en het andere gaat ook mee doen. Onbeheerst bewegen beide benen terwijl ze zit. Het is net een paardje. ‘Het is oké, zeg ik, ik ren met je mee’. En we rennen samen, 5 minuten, worden 10 minuten en 15 minuten en al die tijd ben ik dichtbij en ze ‘rent’. Langzaam wordt het wat minder en ik laat haar ‘uitrennen’. ‘Blijkbaar moest je rennen’, zeg ik. ‘Ja, zegt Ingrid verbaasd maar blij’. ‘Ik heb dit gevoel altijd ingehouden, ik moest aanpassen, stilhouden, incasseren en nu mocht ik rennen, ik mocht weg en jij ging met mij mee!’ ‘Dit was goed!’ 

‘Wat een bevrijdende ervaring om er van door te mogen gaan en niet te doen wat ik denk dat er van me verwacht wordt’. Ingrid komt in de volgende sessies los van haar trauma van bevriezen en vastzitten door middel van traumaverwerking met CMFT (connect mirror focus therapy). ‘Ik voel me nu veel rustiger en met meer zelfvertrouwen.’ ‘Ik voel veel beter wat ik wel en niet wil, daarvoor was dat zo onduidelijk’. ‘Ik voel me veel vrijer, er is echt iets losgekomen.’

Je hoeft het niet alleen te doen

CMFT is een milde en warme manier van het verwerken van pijnlijke of nare gebeurtenissen of van trauma. Het zorgt er voor dat je emotionele brein en je lichaam spanning los kunnen laten en er herstel kan plaatsvinden, want pas als het mag verschijnen kan het werkelijk verdwijnen.

Een deel van jou is aan het overleven of is in een soort bevriezingsstand gekomen. Wellicht weet je precies wat er met je gebeurd is en wanneer, maar dit is niet altijd duidelijk en dat hoeft bij CMFT ook niet. We werken samen. Waar je tijdens de gebeurtenis alleen was of je alleen voelde en niemand je te hulp schoot of niet toereikend hielp, gaan we er nu met z’n tweeën doorheen.

Het is niet zo dat het nare herbeleeft wordt, dat zou niet helpend zijn, maar we richten ons op je lichamelijke beleving. Vervolgens kan in de verbinding de emotie die eraan vastzit minder worden of verdwijnen, waardoor je klachten afnemen of geheel verdwijnen. Je weet de situatie nog, maar het triggert je niet meer zoals het tot nu toe doet, dat is traumaverwerking. Je welbevinden wordt beter, je voelt je vrijer en meer jezelf waardoor je zelfvertrouwen groeit.

Nieuwsgierig geworden? Plan je kennismakingsgesprek via Click&Connect

Of klik voor meer uitleg hier

Voor de landelijke website over CMFT klik hier