a

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem nulla consequat. Aenean massa.

Over mij

Sparkle

Een aantal jaar geleden voelde ik me vastzitten in mijn relatie. Ik wilde levendigheid en uitbundigheid. De ‘sparkle’ die een relatie kan hebben, miste ik. Ik wist dat het anders moest en dat de sleutel daarvoor bij mezelf lag. In relatietherapie werd ik uitgedaagd om meer mezelf te zijn en me niet zo aangepast te gedragen. Dat is onze redding geweest en dat gun ik jou ook.

sparkle: in relatietherapie uitgedaagd om meer mezelf te zijn

‘als ik verander, verandert de ander ook’

Een leven lang aanpassen

Ik liep als kind al in de pas en durfde niet anders. Als jongste van het gezin hobbelde ik achter de rest aan. Waardering voor het hebben van een eigen mening of het stimuleren van het ontwikkelen van eigenheid, is er naar mijn idee niet geweest. We verhuisden toen ik 7 was naar de Nederlandse Antillen en ik paste me aan. Na 5 jaar terug in Nederland deed ik mijn best om erbij te horen, maar ik was weer ‘de buitenlander’. Mijn leven lang heb ik geprobeerd om erbij te horen door aanpassen, tot in mijn huwelijk toe. Een verschil van mening of van keuzes heb ik lang als bedreigend ervaren, want stel je voor dat ze me dan niet meer hoeven. Het voelt alsof ik onder de radar heb geleefd, ‘als ik niet opval, gebeurt er ook niets met me’. En inderdaad er gebeurt niets, het is leeg, saai, zonder levendigheid en doodvermoeiend. Ik wist ook niet zo goed wie Andrea nou eigenlijk was.

aanpassen

Zonder verschil staat alles stil

Een therapeutenechtpaar die met spannende energie en met humor het vuur bij stellen weer aan de praat kreeg, zorgde voor de omslag. Roel en Sonja Bouwkamp waren te zien in het tv programma ‘ In voor- en tegenspoed’. Wat ik daar zag, vond ik enerzijds eng en spannend, maar het borrelde van verwachting in mij. Dat wilde ik voor mezelf: niet meer aanpassen, mijn eigenheid ontwikkelen en dat in de relatie inbrengen. Maar het ging nog verder. Wat dit echtpaar deed, wilde ik ook: met (com)passie stellen helpen om elkaar weer te vinden. Maar meer dan dat, om te ontdekken dat je jezelf kan zijn en dat in te brengen, brengt levendigheid in de relatie, want met verschil staat niets stil. Ik volgde bij hen de opleiding tot relatie- en gezinstherapeut en deze opleiding is mijn relatietherapie geweest. Vier jaar lang mocht mijn partner mee naar de partnerdagen van de opleiding en de sessies meemaken en ook ondervinden. We stonden niet meer stil.

eigenheid ontwikkelen

Er is een ‘ik’ en een ‘jij’ en ook een ‘wij’

Levendigheid

Deze verandering, levendigheid en verbinding wil ik jou ook laten ervaren als je relatie niet verloopt zoals je wilt of als je je relatie nieuw leven wil inblazen. Want ieder mens wil erbij horen en we hebben liefdevolle relaties nodig. De een gaat zoals ik aanpassen en een ander komt juist heel sterk over om maar gehoord te worden, maar wat beiden willen is contact en geen contactverlies.
Ik wil je laten ervaren dat je jezelf kan in brengen in het contact op een manier waarop je partner je kan horen en werkelijk kan zien wie je bent en wat je beweegt en dat jij dat ook bij je partner kan zien, dat is wat ik in relatietherapie doe. Dan bestaat er een ‘ik’ en een ‘jij’ en ook een‘wij’. Ik had niet kunnen voorstellen dat mijn relatie de ‘sparkle’ weer zou hebben, maar het is gebeurd. Ik ben als mens gegroeid en onze relatie is steviger en leuker geworden. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik het mijzelf heb gegund om hulp te vragen.

je relatie nieuw leven inblazen

Typisch Andrea

 • Ik mag graag een stevige wandeling maken. Meestal gewoon rondom Woerden. Dat doe ik graag met mijn partner of een vriendin, zodat we gelijk kunnen bijpraten of ik luister naar een podcast. Ik ben wel van effectief en twee in één.
 • Ik lees graag boeken over, hoe kan het anders, relaties, therapievormen, opvoeden en persoonlijke ontwikkeling. Lid zijn van de bibliotheek vind ik een uitkomst.
 • Ik ben erg nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en kan natuurlijk goed luisteren en me inleven in mensen. Daarbij gebruik ik regelmatig humor, want een beetje lucht erin kan bevrijdend werken.
 • Naast een partner heb ik 3 kinderen. Inmiddels jonge dames. Met hen is het leven nooit saai en groei ik als ouder en daardoor als mens.
 • Reizen maken vind ik heerlijk, maar het geplan vooraf, reisschema’s maken en van alles regelen laat ik liever aan een ander over.
 • Van eten kan ik echt genieten. Het is een rustmoment en voor tijd met elkaar. Lekker kokkerelen en anderen laten genieten, maakt dat ik geniet.
 • Het huis maken we met elkaar schoon. Gelukkig maar, want als ik het in mijn eentje moet doen word ik super chagerijnig.
 • Een nieuwe outfit maakt me blij, maar shoppen vind ik maar niks. Ik ga het liefst naar één winkel waar ik complete outfits kan vinden en ik er minstens weer een half jaar tegenaan kan.
 • Christen-zijn hoort volledig bij mijn leven. Ik kan daar van genieten, vrijheid in ervaren, zingeving in vinden, vragen over hebben en flink mee worstelen. Een echte relatie dus!
genieten, vrijheid en zingeving

Opleiding

 • Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie en Gestaltgezinstherapie aan het Kempler Instituut (post HBO)
 • Emotional Focussed Therapy in Leuven tot EFT relatietherapeut

Laat van je horen?

Deel met mij: wie ben jij? Wat verlang jij? Waar loop je tegen aan? Als je voelt dat ik jullie verder kan helpen, neem dan contact met me op. Laten we samen kijken of er een klik is en wat ik voor jullie kan betekenen. Vul het contactformulier in en ik reageer binnen 24 uur op je bericht.